Kémia a szépség mögött – 1. rész:
A hidratálás

A bőrápolás varázslatos őrei, a hidratáló anyagok

A bőr hidratálásának csodás világában három varázslatos őrség dolgozik együtt, hogy megőrizzék annak puhaságát, rugalmasságát és egészségét.

A humektánsok, a vízgyűjtő manók
Ezek a szorgalmas kis manók, mint például a hialuronsav, a glicerin, az urea, a butilén-glikol, a trehalóz és további társaik minden apró vízcseppet begyűjtenek a környezetből és a bőr mélyéről, hogy az soha ne száradjon ki. Szinte láthatatlanul dolgoznak, minden csepp nedvességet gondosan elraktároznak a bőrben, hogy az mindig üde és friss maradjon.

Az emolliensek, a bőrpuhító tündérek
Amíg a humektánsok a vízcseppek megkötésén munkálkodnak, addig az emolliensek, a selymes tapintású tündérek ceramidok, zsírsavak, növényi olajok formájában repkednek a bőr felszínén, és kitöltik a repedéseket, kisimítják az érdes területeket. Mintha bársonyos varázsport hintenének minden apró kis száraz foltra, hogy a bőr selymes és rugalmas maradjon.

Az okkluzívok, a védelmező páncélos lovagok
S jöjjenek végül az okkluzívok, a bőr védelmező lovagjai, mint a vazelin, a lanolin és shea vaj és társaik. Ők páncélként borítják be a bőrt, hogy a manók által megszerzett víz és a tündérek gondos munkája ne illanjon el. Védőréteget képeznek, hogy a bőr ellenálljon a száraz szélnek, a hidegnek és minden olyan varázslatnak, amely elszívná a nedvességet.

Összefoglalva: a humektánsok összegyűjtik a vizet, az emolliensek simává varázsolják a felszínt, az okkluzívok pedig őrzik ezt a csodás harmóniát. Ha ezek a varázslatos erők együtt dolgoznak, a bőr egész nap hidratált, puha és védett marad.

Egy kicsit másképpen, egy kicsit komolyabban:

Az előbb kis mesével azt igyekeztem szemléltetni, hogy a bőr hidratálása nem csupán esztétikai kérdés, hanem alapvető szükséglet a bőr egészségének megőrzéséhez. A megfelelő nedvességtartalom segít

  • fenntartani a bőr védőrétegét,
  • megelőzni a kiszáradást, az irritációt és a korai öregedés jeleit.

A jól hidratált bőr rugalmasabb, ellenállóbb a külső hatásokkal szemben, és szebb, üdébb megjelenést biztosít.

Néhány példa a kozmetikai termékekben található hidratáló anyagra:

  • humektánsok (vízmegkötő vegyületek)

Például hialuronsav illetve a származékai (pl. nátrium-hialuronát), glicerin, urea, butilén-glikol, propilén-glikol, szorbit, eritrit, xylit, arginin, szerin, lizin, glicin, trehalóz, természetes poliszacharidokat tartalmazó algakivonatok és még sokan mások…

  • emolliensek (bőrpuhítók, barrier erősítők)

Például ceramidok, zsírsavak (linolsav, palmitinsav), növényi olajok (jojobaolaj, makadámiaolaj, napraforgóolaj, szilikonok (dimetikon) és a többi…

  • okkluzívok (párolgást gátlók)

Például növényi vajak (sheavaj, kakaóvaj), növényi olajok (olívaolaj), szkvalán, szilikonok (ciklopentasziloxán), vazelin, lanolin, és a többi…

A hidratáló anyagok áttekintése után nézzük, hogy milyen bőrtípushoz milyen hidratáló anyag illik.

A megfelelő hidratáló kiválasztása a bőrtípus és annak igényei, illetve az aktuális bőrállapot alapján történik. A humektánsok, emolliensek és okkluzívok kombinációja határozza meg, hogy egy hidratáló mennyire lesz hatékony az adott bőrtípus számára.

Száraz bőr (kevés faggyút termel, hajlamos a hámlásra és feszülésre)

Mit igényel?

  • Intenzív hidratálást és védőréteget, hogy a nedvesség ne párologjon el.

 

Legjobb hidratáló összetevők:

  • Humektánsok: hialuronsav, glicerin, urea
  • Emolliensek: ceramidok, zsírsavak, növényi olajok (avokádóolaj, jojobaolaj)
  • Okkluzívok: shea vaj, szkvalán, lanolin, vazelin

 

Zsíros bőr (túlzott faggyútermelés, fénylő bőr, pattanásokra hajlamos)

Mit igényel?

  • Könnyű, nem nehéz vagy eltömítő hidratálást

 

Legjobb hidratáló összetevők:

  • Humektánsok: hialuronsav, glicerin (főleg ezek legyenek a szérumban vagy a krémben)
  • Emolliensek: szkvalán, esetleg könnyű növényi olajok (pl. gránátalmamagolaj)
  • Kerülendő okkluzívok: nehéz vajak és olajok (pl. kókuszolaj, kakaóvaj), mert eltömíthetik a pórusokat

 

Kombinált bőr (T-zóna zsíros, orcák szárazabbak)

Mit igényel?

  • Kiegyensúlyozott hidratálás, amely mindkét bőrtípusnak megfelel.

 

Legjobb hidratáló összetevők:

  • Humektánsok: hialuronsav, panthenol
  • Emolliensek: ceramidok, szkvalán, jojobaolaj
  • Okkluzívok: enyhe filmképzők, pl. dimetikon, mert nem nehezítik el a bőrt

 

Érzékeny bőr (hajlamos irritációra, kipirosodásra, allergiás reakciókra)

Mit igényel?

  • Nyugtató, bőrbarrier-erősítő hidratálókat, kerülve az irritáló anyagokat.

 

Legjobb hidratáló összetevők:

  • Humektánsok: panthenol, glicerin, nátrium-PCA
  • Emolliensek: ceramidok, szkvalán, omega-zsírsavak
  • Okkluzívok: shea vaj, dimetikon

 

Vízhiányos bőr (feszülő érzés, finom vonalak, de lehet zsíros vagy kombinált is)

Mit igényel?

  • Mélyen hidratáló, de nem nehéz formulákat.

 

Legjobb hidratáló összetevők:

  • Humektánsok: hialuronsav (többféle molekulaméret), glicerin, urea
  • Emolliensek: szkvalán, ceramidok → Segítik a víz megtartását
  • Okkluzívok: dimetikon vagy könnyű növényi olajok

 

Érett bőr (csökkenő rugalmasság, finom ráncok, szárazabb textúra)

Mit igényel?

  • Intenzív hidratálást, bőrmegújító összetevőkkel.

 

Legjobb hidratáló összetevők:

  • Humektánsok: hialuronsav (többféle molekulamérettel), glicerin, nátrium-PCA
  • Emolliensek: peptidek, ceramidok, omega-zsírsavak
  • Okkluzívok: shea vaj, szkvalán, antioxidánsokkal kombinálva

Összegezve:

Az előbbi felsorolás csak egy javaslat, de mutatja, hogy a mely bőrtípus mely hidratáló anyagokat kívánja leginkább. A legjobb hidratálás mindig személyre szabott, és a különböző humektánsok, emolliensek és okkluzívok egyensúlyán alapul.

S innen akkor folytasd, ha mélyebben érdekel a vegyületek szerkezete és hidratáló hatásuk.

A humektánsok

A humektánsok vízmegkötő képessége különböző fizikai és kémiai kölcsönhatásokon alapul.

Az egyik ezek közül az, hogy a humektáns hidratáló anyagok szerkezetében igen gyakoriak azok a molekularészletek (hidroxil (-OH), karboxil (-COOH), amid (-CONH₂) és amin (-NH₂) csoportok), amelyek lehetővé teszik a hidrogénkötés kialakítását a vízmolekulákkal.

A hidrogénkötés kialakításának feltételei:

  • legyen a molekulában hidrogénatom
  • ez a hidrogénatom nagy elektronvonzó képességű atomhoz kapcsolódjon (oxigén-, nitrogén-, illetve fluoratom)
  • illetve a másik molekulában is legyen nagy elektronvonzó képességű atom, amely rendelkezik nemkötő elektronpárral

Ha ez a három feltétel adott, akkor két molekula között egy hidrogénatom segítségével kötés (másodrendű kémiai kötés) tud kialakulni, mint ahogyan az alábbi kép is mutatja:

(forrás: https://nat2012.nkp.hu/tankonyv/kemia_9_a/lecke_01_011)

 

A másik magyarázat a vízmegkötésre az ozmotikus hatás (vízvonzás a mélyebb rétegekből).

Egyes humektánsok ozmotikus nyomáskülönbséget hoznak létre, s ezért a bőr mélyebb rétegeiből (dermiszből) vizet vonzanak a felszínre (epidermiszbe).

Most pedig tekintsük át részletesebben a legközismertebb humektáns hidratálóknak a szerkezetét, tulajdonságait.

1. A hialuronsav (hyaluHA)

A hialuronsav (HA, hyaluronic acid) egy természetes poliszacharid, amely a szervezetünkben is megtalálható, különösen a bőrben, az ízületekben és a kötőszövetekben.

Kémiai szerkezetét tekintve egy glükózaminoglikán, amely ismétlődő D-glükuronsav és N-acetil-D-glükózamin egységekből épül fel.

A hialuronsav egyik legfontosabb tulajdonsága a vízmegkötő képessége, amelynek köszönhetően kiemelkedő hidratáló hatással bír.

(forrás: https://www.researchgate.net/figure/The-chemical-structure-of-hyaluronic-acid_fig3_312262619)

A hialuronsav különböző molekulatömegű formákban érhető el, és a hatása ezek szerint változik:

  • Nagy molekulatömegű HA (High Molecular Weight – HMW)
    Fő hatás: a bőr felszínén fejti ki hidratáló hatását.
    Előny: gátolja a vízvesztést, csökkenti az irritációt.
    Hátrány: nem hatol mélyre, inkább külső, felszíni rétegre hat

.

  • Közepes molekulatömegű HA (Medium Molecular Weight – MMW)
    Fő hatás: közepes mélységű hidratálás, a bőr rugalmasságának növelése.

 

  • Alacsony molekulatömegű HA (Low Molecular Weight – LMW)
    Fő hatás: mélyebb rétegek hidratálása, regeneráció támogatása.
    Előny: fokozza a kollagéntermelést és a sejtek aktivitását.
    Hátrány: ha túl kis méretű (nano-HA), gyulladást is okozhat.

 

Mindezeket összegezve, a hialuronsav bőrre gyakorolt hatása:

  • Intenzív hidratálás – a hialuronsav saját tömegének akár 1000-szeresét is képes vízben megkötni, így segít fenntartani a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát.
  • A bőr tömörségének és rugalmasságának fokozása –mivel a hidratált bőr teltebb, a HA hozzájárul a feszesebb, simább megjelenéshez.
  • Ráncmegelőzés és feltöltő hatás – a vízhiányos bőr hajlamosabb a ráncok kialakulására, így a HA hidratáló tulajdonsága révén segíthet csökkenteni a finom vonalak láthatóságát.
  • Bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatás – segít csökkenteni az irritációt, támogatja a bőr regenerálódását és a sebgyógyulást.

A hialuronsav bármelyik bőrtípus esetében kiváló hidratáló.

2. A glicerin (glycerol)

A glicerin (glycerol, C₃H₈O₃) egy kis molekulatömegű háromértékű alkohol.

(forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Glicerin)

Ez a vegyület megtalálható a bőrben és alkotó molekulája a zsíroknak, olajoknak. Az egyik legelterjedtebb hidratáló összetevő a kozmetikumokban, mivel kiváló vízmegkötő és bőrnyugtató hatása van.

A glicerin hatékonysága nagymértékben függ az alkalmazott koncentrációtól:

  • 1-5%-os mennyiségben: szuper a hidratáló hatása és nem hagy ragacsos érzetet, míg
  • 5-10 %-os mennyiségben már egy kicsit ragadósabb, de
  • 10 % fölött már a bőr mélyebb rétegeiből is vonzza a vizet, így inkább szárító a hatása.

A glicerin bőrre gyakorolt hatása:

  • Kiváló vízmegkötő (humektáns) – képes vizet vonzani és megtartani a bőr felső rétegeiben, ezáltal hidratáltabbá és rugalmasabbá téve azt.
  • Segíti a bőrbarrier helyreállítását – így csökkenti a bőr kiszáradását és véd a külső irritáló tényezőktől.
  • Fokozza más hidratáló összetevők hatását – jól kombinálható hialuronsavval, panthenollal vagy ceramidokkal.
  • Bőrnyugtató és regeneráló hatású – csökkenti az irritációt és támogatja a bőr természetes gyógyulási folyamatait.
  • Javítja a hatóanyagok felszívódását – segíthet más aktív összetevők mélyebb bejutásában.
  • Minden bőrtípusra alkalmazható.

3. Polialkoholok, cukoralkoholok

Az előbb említett glicerin is sorolható ebbe a csoportba, hiszen ezek a vegyületeket több hidroxilcsoporttal rendelkeznek. amelyek segítik a vízmegkötést. A legközismertebb képviselői ennek a csoportnak:

  • Propilén-glikol (Propylene Glycol) – kisebb molekulaméretű, mint a glicerin, így mélyebbre hatol a bőrben és segíti más hatóanyagok felszívódását.
  • Butilén-glikol (Butylene Glycol) – könnyű textúrájú, kevésbé ragacsos, segíti a hidratálást és az összetevők bejutását a bőrbe.
  • Pentilén-glikol (Pentylene Glycol) – humektáns tulajdonsága mellett enyhe antimikrobiális hatású, így javítja a termékek stabilitását.
  • Eritritol (Erythritol) – cukoralkohol, amely hatékonyan megköti a vizet és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
  • Xilit (Xylitol) – természetes cukoralkohol, amely nemcsak hidratál, hanem segíti a bőr védőrétegének erősítését is.

Ez utóbbi kettőt gyakran cukrok helyett édesítésre is szokták használni.

(forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Karbamid)

4. Az urea (karbamid)

Az urea (karbamid, CO(NH₂)₂) szintén egy természetes hidratáló faktor (Natural Moisturizing Factor – NMF), amely a bőr saját nedvességmegőrző rendszerének része.

Kémiailag egy kis molekulatömegű, erősen hidrofil vegyület.

Nagyon jó vízmegkötő, bőrpuhító és hámlasztó tulajdonságokkal is rendelkezik. Gyakran alkalmazzák hidratáló és bőrmegújító készítményekben, különösen száraz és hiperkeratózisos bőr esetén.

Az urea bőrre gyakorolt hatásai:

  • Kiváló vízmegkötő (humektáns) hatású – segít fenntartani a bőr nedvességtartalmát.
  • Bőrpuhító (emolliens) hatása is van – csökkenti a bőr érdességét, puhává és simává teszi.
  • Keratolitikus (hámlasztó) tulajdonságú – Magasabb koncentrációban segíti az elhalt hámsejtek leválását, így simábbá teszi a bőrt.
  • Erősíti a bőr védőrétegét – segít helyreállítani a bőr természetes lipidrétegét, amely megakadályozza a további vízvesztést.
  • Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású – Enyhíti az irritációt és a viszketést, ezért különösen előnyös ekcémás vagy pszoriázisos bőrre.

5. Aminosavak (pl. arginin, szerin, lizin, glicin)

Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyeknek molekulájában karboxil (-COOH) és amino- (-NH2) csoport található.

Leginkább a fehérjék építőköveiként ismerjük ezeket a molekulákat, de bőr természetes hidratáló faktorai közé is besorolhatók. Tehát, ezek is a jótékony vízmegkötők közé tartoznak.

(forrás: https://nat2012.nkp.hu/tankonyv/kemia_10_a/lecke_05_004)

 

6. Nátrium-PCA (Sodium PCA, pyrrolidone carboxylic acid)

Ez a vegyület egy aminosav, a pirrolidon karbonsav (PCA vagy 2-pirrolidon-5-karbonsav) nátrium sója. A PCA a bőrben természetesen előforduló aminosav. Ez a filaggrin lebontása során keletkezik (a filaggrin egy fehérje, amely döntő szerepet játszik az epidermális sejtek homeosztázisában). Ezenkívül a pirrolidon-karbonsav a bőr egyik nélkülözhetetlen NMF-je (természetes hidratáló faktora). Nagyon erősen higroszkópos aminosav az epidermiszben, ami azt jelenti, hogy igen erős vízmegkötő képességgel rendelkezik, és természetes hidratálást, rugalmasságot biztosít.

 

7. További humektánsok

Sok más vegyület vagy keverék is alkalmas a bőr vízzel való telítésére. Ezek közül említek meg néhányat:

  • Trehalóz (Trehalose) – egy diszacharid, amely antioxidáns és vízmegkötő hatású, védi a bőrt a kiszáradástól. Gombák, növények is képesek előállítani.

(forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Trehal%C3%B3z)

  • Beta-glükán (Beta-Glucan) –szerkezetét tekintve egy poliszacharid, növényi vagy élesztőeredetű hidratáló, amely nyugtató és antioxidáns hatású is.beta-glucan_original

(forrás: https://incidecoder-content.storage.googleapis.com/f4507f84-a25d-4125-bbc2-fd6229c27dda/ingredients/beta-glucan/beta-glucan_original.jpeg)

  • Alga-kivonatok (Pl. Laminaria, Spirulina) – természetes poliszacharidokat tartalmaznak, amelyek hosszabb távon segítik a bőr hidratálását.Algakivonatok hatása
  • Aloe vera kivonat (Aloe Vera Extract) –nemcsak hidratál, hanem nyugtatja az irritált bőrt és antioxidáns hatású is.

Aloe vera

  • Méz és mézkivonatok (Honey, Honey Extract) – természetes humektánsok, amelyek segítenek a bőr hidratáltságának fenntartásában. Tulajdonképpen a méz egy túltelített cukoroldat. A méz száraz tömegének körülbelül 95%-a cukor, a másik 5%-a pedig számos egyéb kisebb komponensből áll, beleértve a fehérjéket, aminosavakat, vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat.
    Ez az egyedülálló és összetett kémiai összetétel a méznek egy csomó kellemes bőrápoló tulajdonságot ad: nagyon hidratál, nyugtató és antioxidáns, valamint jelentős antibakteriális és gombaellenes varázserővel rendelkezik.

Az emolliensek

Az emolliens és okkluzív hidratálók elsősorban a bőr felszínén működnek, és megakadályozzák a kiszáradást, és fokozzák a bőr védőrétegének integritását

Az emolliensek a bőr felszínének textúráját javítják, csökkentik az érdességet, puhítják és kisimítják a bőrt. Bár némelyikük okkluzív hatású is lehet, fő céljuk a bőr barrierjének lipidjeinek pótlása, így a bőr rugalmasabbá válik.

Kémiai tulajdonságok:

  • szerkezetüket tekintve lehetnek zsírsavak, észterek, alkoholok vagy viaszok.
  • főként hidrofób vegyületek

 

A legközismertebb emolliensek:

1. Ceramidok

  • a szfingolipidek közé tartoznak, (molekulájukat egy szfingozin és egy zsírsav alkotja, amelyek között amidkötés létesít kapcsolatot)
  • amfipatikus molekulák, azaz van egy hidrofil és egy hidrofób részük isCeramidok

(forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Ceramid)

  • a ceramidok a sejtmembrán felépítésében is jelentős szerepet játszanak

A bőrre gyakorolt hatásuk:

  • csökkentik a transzepidermális vízvesztést (TEWL), hidrofób részük miatt képesek csökkenti a bőr vízvesztését, így fenntartva a bőr jól hidratált állapotát
  • erősítik a bőr védőrétegét (barrier),
  • nyugtatják az érzékeny, irritált bőrt
  • anti-aging hatásúak is, aminek az a magyarázata, hogy az életkor előrehaladtával a bőr ceramidtartalma csökken, ami szárazsághoz és finom ráncok kialakulásához vezet. A ceramidok helyreállítják a lipidréteget, segítve a feszesebb és hidratáltabb bőr fenntartását.

 

2. Növényi olajok (pl.jojobaolaj, makadámiaolaj, napraforgóolaj, szőlőmagolaj, homoktövisolaj)

  • szerkezetileg a növényi olajok a glicerinnek, mint háromértékű alkoholnak nagy szénatomszámú savakkal alkotott észterei, az olajokban főleg a telítetlen szénláncú savak fordulnak elő
  • hidrofób jellegűek, vízzel nem elegyednek
  • keverékek, azaz nem rendelkeznek állandó összetétellel, mint a vegyületek, és sok növényi olajban találhatók még olyan vegyületek is, amelyek védik a bőrt az oxidatív stressztől és a környezeti károsodásoktól, pl .az E-vitamin (tokoferol), a fitoszterolok és a polifenolok.

A bőrre gyakorolt hatásuk:

  • megakadályozzák a transzepidermális vízvesztést (TEWL – Transepidermal Water Loss), így hidratáltabbá és ellenállóbbá teszik a bőrt.
  • puhítják és simává teszik a bőrt

Növényi olajok

(forrás:https://hu.wikipedia.org/wiki/Ceramid)

3. Zsírsavak (pl. linolsav, oleinsav, palmitinsav)

  • például: palmitinsav(C15H31COOH), linolsav (CH3-(CH2)4-CH=CH-CH2-CH=CH-(CH2)7-COOH), olajsav (CH3–(CH2)7–CH=CH–(CH2)7–COOH)
  • szerkezetüket tekintve ezek a savak nagy szénatomszámú (16-18) telített vagy telítetlen karbonsavak
  • vízben nem oldódnak, hidrofób sajátságúak

A bőrre gyakorolt hatásuk:

  • helyreállítják a bőr védőrétegét (barrierfunkció)
  • csökkentik a tranzsepidermális vízvesztést (TEWL)
  • puhítják és simává teszik a bőrt, hiszen emolliensek

4. Szilikonok (pl. dimetikon, fenil-trimetikon)

  • szerkezetüket tekintve a szilikonok szilícium tartalmú szerves vegyületek

(forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Dimetil-poliszilox%C3%A1n)

A bőrre gyakorolt hatásuk:

  • egy finom filmréteget képeznek a bőrön, egységes, selymes textúrát adva neki
  • csökkentik a vízvesztést (TEWL)
  • nem tömítik el a pórusokat
  • gyakran okkluzívként is használják

Az okkluzívok

Az okkluzív hidratáló anyagok egy védőréteget alakítanak ki a bőr felszínén, amely csökkenti a transzepidermális vízvesztést (TEWL) és így megakadályozza a kiszáradást.

Az okkluzív anyagokat gyakran kombinálják humektánsokkal és emolliensekkel, hogy hatékony, hosszú távú hidratálást biztosítsanak.

Ezek az anyagok mind hidrofób természetűek, azaz víztaszító tulajdonsággal rendelkeznek.

A leggyakoribb okkluzív hidratálók:

1. Szkvalán (squalane)

  • elsőként említem ezt a vegyületet, mert tulajdonképpen emolliens is és okkluzív is egyaránt

szerkezetét tekintve egy telített szénhidrogén, C30H62

A bőrre gyakorolt hatása:

  • erősíti a bőr védőrétegét és segít megőrizni a nedvességet
  • nem tömíti el a pórusokat, ezért pattanásos, zsíros bőrön is biztonságosan használható.

A szkvalán nem keverendő össze a szkvalénnel, amely egy telítetlen szénhidrogén és az emberi bőrben is termelődik.

Szkvalán

2. Növényi vajak (pl. shea vaj, kakaóvaj)

  • a növényi vajak természetes zsírok, amelyeket növények magjából vagy terméséből nyernek ki.
  • kémiai szempontból a keverékek közé soroljuk ezeket, így összetételüket nem lehet egy képlettel leírni.
  • változatos a zsírsav összetételük, s mindemellett gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és fitoszterolokban, így kiváló hidratáló, bőrpuhító és bőrregeneráló hatással rendelkeznek. Az emolliens és okkluzív tulajdonsággal egyaránt rendelkeznek.

 

Növényi zsírok

3. Lanolin

  • a lanolin egy természetes viaszszerű anyag, amelyet a juhok faggyújából nyernek ki.
  • szintén van emolliens hatásai az okkluzív hatású hidratálás mellett
  • nagyon jó bőrápoló, de alkalmazását gyakran háttérbe szorítja, hogy
    • allergiát, irritációt okozhat
    • komedogén lehet, azaz eltömítheti a bőr pórusait
    • állati eredete
 

Lanolin

4. Vazelin

  • egy szénhidrogénekből álló keverék, amelyet a kőolaj finomításával állítanak elő.
  • teljesen hidrofób, vagyis nem keveredik vízzel, és erősen gátolja a víz elpárolgását.
  • nincs biológiai aktivitása, nem szívódik be a bőrbe, csak a felszínen marad.
  • a kozmetikai iparban csak tisztított, gyógyszerészeti minőségű vazelint használnak, amely mentes minden szennyeződéstől és biztonságosan alkalmazható.
  • de! nagy mennyiségben nehezítheti a bőr természetes működését, ha túl vastag rétegben alkalmazzák hosszú távon.

Vazelin

Felhasznált irodalom, forrás:

Rawlings, A. V., & Harding, C. R. (2004). Moisturization and skin barrier function Dermatologic Therapy, 17(1), 43–48.DOI: 10.1111/j.1396-0296.2004.04004.x

Combination with Other Bioactive Ingredients in Cosmeceuticals https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34361586

The Skin Barrier and Moisturization: Function, Disruption, and Mechanisms of Repair

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37717558/

The Derm Review
https://thedermreview.com – Tudományos szemléletű kozmetikai elemzések

https://incidecoder.com/

CIR (Cosmetic Ingredient Review Panel) – Biztonsági értékelések
https://www.cir-safety.org

Júniusi akció!!

Antioxidáns, anti-aging kezelés

- 0 %